VR laittoi lihoiksi pääkonttorinsa

VR Group myy Helsingin päärautatieaseman yhteydessä sijaitsevan pääkonttorinsa kiinteistösijoitusyhtiö Exilionille, joka remontoi tiloihin Scandic Hotelsin käyttöön tulevan hotellin. Tilat vapautuvat VR:n käytöstä, kun yhtiö siirtää pääkonttorin toiminnot Yleisradion Isoon Pajaan keväällä 2018. Helsingin päärautatieasema säilyy edelleen VR:n omistuksessa ja sitä kehitetään lähivuosina.

VR Group kertoi pääkonttorin muuttoaikeistaan joulukuussa 2014, minkä jälkeen tiloille on etsitty sopivaa uutta toimintaa ja omistajaa. Historiallisiin tiloihin on ollut laajaa kiinnostusta myös kansainvälisesti ja keskusteluja on käyty lukuisien erilaisten toimijoiden kanssa. Muutostöiden suunnittelussa on tehty tiivistä ja hyvää yhteistyötä Museoviraston sekä Helsingin kaupungin kanssa.

- VR Groupille oli tärkeää löytää tälle upealle kohteelle kokonaisratkaisu, joka täydentää ja tukee kehittyvää asema-alueen kokonaisuutta. Keskeinen tavoite oli myös, että uusi omistaja ja tuleva käyttäjä osaavat arvostaa rakennuksen historiaa ja tuntevat vastuunsa kohteesta tulevaisuudessa. Uskomme, että Exilion ja Scandic Hotels täyttävät loistavasti kaikki isot odotukset ja täydentävät kaupunkirakennetta juuri sopivalla tavalla, VR Groupin kiinteistöjohtaja Ari Mäkinen arvioi.

Kiinteistö tulee Exilion Management Oy:n hallinnoiman kommandiittiyhtiön omistukseen. Kommandiittiyhtiön sijoittajat ovat Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Valtion Eläkerahasto ja Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas.

- Olemme tyytyväisiä ja innoissamme, että pääsemme suunnittelemaan ja saneeraamaan kohdetta yhdessä Scandicin kanssa. Sijainti hotellille on paras mahdollinen ja Scandic Pohjoismaiden suurimpana hotellioperaattorina on loistava kumppani hankkeessa, Exilionin toimitusjohtaja Ari Talja toteaa.

Scandic Hotels avaa tiloihin noin 500 huoneen hotellin vuonna 2020. Helsingin maamerkkinä toimiva hotelli tulee olemaan yksi Scandicin suurimpia.

- Meille on kunnia päästä avaamaan historiallisesti merkittävät tilat suuren yleisön nähtäville. Haluamme tarjota elämyksellisiä hotelliöitä asiakkaillemme Eliel Saarisen perinteitä vaalien, Scandic Hotels Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö sanoo.

Muutto keväällä 2018

VR:n uuden pääkonttorin tiloja remontoidaan parhaillaan Yleisradion Isossa Pajassa Länsi-Pasilassa. Pääkonttorin muutolla varmistetaan VR:n henkilökunnalle mahdollisuus moderniin tapaan työskennellä ja avoin toimintakulttuuri. Muutto on osa yhtiön isoa tehostamista, jonka tavoitteena on kilpailukyvyn parantaminen.

- VR jalostaa aktiivisesti yhteistyössä eri osapuolten kanssa kiinteistöjään erityisesti joukkoliikenteen ja logistiikan tarpeisiin. Sellaisille kiinteistöille, joille ei tätä tarvetta ole, haetaan aina tapauskohtaisesti VR:n, omistajan ja markkinoiden kannalta paras mahdollinen ratkaisu, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo.

Nykyiset toimistotilat ovat yli sata vuotta vanhoja. Siirtymällä uusiin tiloihin VR:n henkilöstö pystyy työskentelemään joustavammin ja tehokkaammin nykyaikaiseen toimistotyöskentelyyn soveltuvissa tiloissa.

Tilat vapautuvat uudelle omistajalle kesäkuussa 2018. Kaupan arvo on 55 miljoonaa euroa.

Sivu päivitetty: 20.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus