Svinhufvudien muistojuna saapuu Helsinkiin

Kolmevaunuinen höyryjuna Ukko-Pekka 1009 saapuu Helsinkiin tiistaina 28. maaliskuuta noin kello 18.12 raiteelle 10. Vaunuista juhlaväki siirtyy laiturien päähän asemarakennuksen tuntumaan johdossaan yliairut Kaarlo Koskimies, jota esittää Jyrki Vesikansa.

Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tiistaina on kulunut sata vuotta Pehr Evind ja Ellen Svinhufvudin paluumatkasta Siperiasta, jonne heidät oli karkoitettu. Tämän muistoksi P.E. Svinhufvudin muistosäätiö järjestää höyryjunamatkan Lappeenrannasta Luumäen kautta Helsinkiin. Svinhufvud oli itsenäisen Suomen ensimmäinen valtionhoitaja vuonna 1918 ja Suomen tasavallan kolmas presidentti vuosina 1931–37.

Helsingin asemalla järjestetään samankaltainen tilaisuus kuin sata vuotta sitten. Akademiska Sångföreningen laulaa ja muun muassa Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola sekä kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloff puhuvat. Paikalla on ylioppilasyhteisöjen lippuja (ainakin KO, SavO ja TKY). Vastauspuheen pitää itse Ukko-Pekka, jota esittää pojanpoika Heikki Svinhufvud. Elleniä esittää Jaana Svinhufvud.

Tilaisuuden juontaa professori Martti Häikiö.

Ohjelman jälkeen siirrytään kulkueena Keisarin odotussalin lävitse Rautatientorille. Kulkueen kärjessä ovat yliairut Koskimies, ylioppilasyhteisöjen liput airueineen, Svinhufvudit ja muu juhlaväki. Odotussaliin ei valitettavasti voi pysähtyä.

Tilaisuus on osa Suomi 100 juhlavuoden ohjelmaa. 

Lisää tietoa junasta löytyy täältä: http://hoyryveturimatkat1009.fi/tietoa-hoyryjunakalustosta/ukko-pekka-hr...

Sivu päivitetty: 24.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus