Ruotsalaisprofessori tyrmää Bernerin kilpailutusinnon: Veronmaksajille se tulee kalliiksi

Ruotsalainen liikennetalouden professori Jan-Eric Nilsson tyrmää STT:n haastattelussa ministeri Bernerin rautateiden kilpailutusinnon. Mm. Keskisuomalaisen julkaisemassa artikkelissa todetaan, että Ruotsissa on rautateiden henkilöliikennettä avattu kilpailulle vaiheittain 1990-luvulta lähtien.

Artikkelissa kerrotaan, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) otti aiemmin tällä viikolla esimerkiksi menestyksekkäästä kilpailun vapauttamisesta Ruotsin. Ministerin mukaan Ruotsissa liput ovat halventuneet ja matkustajamäärät ovat kasvaneet.

Ruotsin tie- ja liikennetutkimusinstituutin VTI:n liikennetalouden professori Nilsson ei pidä maan rautateiden kehitystä yhtä myönteisenä kuin Berner.

- Matkustajamäärät ovat kasvaneet sekä kauko- että paikallisliikenteessä, mutta lippujen hintojen lasku ei ole ollut yhtä yksiselitteistä. Esimerkiksi Tukholman ja Göteborgin välisessä liikenteessä kilpailu on painanut hintoja alas, mutta Tukholman paikallisliikenteessä hinnat ovat puolestaan nousseet.

- Samaan aikaan rautatieliikenteen saamat julkiset tuet ovat kasvaneet tuntuvasti. Veronmaksajille se on tullut kalliiksi.

(Kuva: Sakari Piippo)

Sivu päivitetty: 24.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus