Puoli miljoonaa matkustaa junalla jouluna: Venäjän liikenteen kasvu 23 %

Junailumatkailun vahva kasvu jatkuu: marraskuussa VR:n kotimaan junissa tehtiin yhteensä yli miljoona matkaa (+8%) ja käsillä on vielä vuoden vilkkain matkustussesonki. Yhtiön mukaan lippuja joulunajan juniin on myyty ennakkoon viime vuotta vilkkaammin ja suosituimmat yöjunat ovat jo loppuunmyytyjä.

VR:n yhdeksän tärkeimmän yhteysvälin matkamäärät ovat tänä vuonna kasvaneet 15 %. Reippainta kasvu on ollut Helsingin ja Oulun välillä (+ 51 %). Reitillä on tehty useita asiakkaiden toivomia muutoksia: lisätty vuoroja, nopeutettu matka-aikoja ja laskettu Säästölippujen hintoja. Ensi vuonna matka junalla Ouluun taittuu nopeimmillaan jo noin viidessä tunnissa.

Joulun ja uudenvuoden aikaan junilla matkustaa kotimaassa noin 500 000 asiakasta. Pohjoisen yö- ja autojunat alkavat olla suosituimpien päivien osalta loppuunmyytyjä. Kaikkiaan VR:n kyydissä pohjoiseen matkustaa noin 7 000 autoa ja 20 000 matkustajaa makuupaikoilla. Yöjunissa on aiempien vuosien tapaan useita lisävuoroja koko talvikauden ajan. Etelästä pohjoiseen suuntautuva menoliikenne on vilkkaimmillaan jouluviikon perjantaina ja lauantaina (22.-23.12.), jolloin suosituimpien päivävuorojen paikoista on myyty jo yli 80 %. Aatonaattona päiväliikenteessä liikennöi useilla reiteillä lisävuoroja, yhteensä 23.12. ajetaan 179 vuoroa.

Liikenne pysähtyy aattoiltana

Kaukojunien liikenne hiljenee jouluaattona puoliltapäivin ja pysähtyy iltaan mennessä kokonaan. Joulupäivänä liikenne käynnistyy vaiheittain puoleen päivään mennessä. Pohjoisesta etelään suuntautuva paluuliikenne jakautuu tänä vuonna useammalle päivälle, tapaninpäivästä uudenvuodenaattoon. Paluuliikenteen päiväjunissa paikkoja on vielä hyvin saatavilla, mutta yöjunissa paikat alkavat täyttyä.

Tapaninpäivänä sekä uudenvuodenaattona ja -päivänä ajetaan pääosin sunnuntaivuorojen mukaan. Loppiaisen liikenteessä on muutamia poikkeuksia. Tarkat tiedot kaukoliikenteen joulupyhien junavuoroista löytyvät VR:n verkkokaupasta

Pääkaupunkiseudun sekä Lahden ja Tampereen suuntien VR:n lähijunaliikenteessä ajetaan jouluaattona sunnuntaiaikataulun mukaisesti aina noin klo 18 asti, jolloin liikenne päättyy. Muutoin joulun ja uudenvuoden aikana VR:n lähiliikenteessä ajetaan useana päivänä poikkeusaikatauluin. Tietoa löytyy täältä.

Joulu näkyy ja kuuluu rautatieasemilla ja junissa monin tavoin. Vilkkaimmilla asemilla on jouluviikolla opastajia laiturialueilla. Ravintolavaunujen valikoimasta löytyy joulupullia, kuumia juomia ja pääradan vilkkaimmilla vuoroilla vaunuissa kiertää virvokkeiden ja pizzan myyjiä.

Venäjälle lisäjunia vuodenvaihteessa

Vuoden vaihde on vilkasta matkustusaikaa Venäjän liikenteessä. Helsingin ja Moskovan välillä liikennöi normaalien Tolstoi-junien lisäksi 14 lisävuoroa. Lisäksi neljän Helsingin ja Pietarin välisen Allegro-junan kapasiteettia on lisätty siten, että juniin mahtuu kaksinkertainen määrä asiakkaita.

Kaikkiaan Suomen ja Venäjän välisessä liikenteessä matkustaa vuosittain yli 450 000 asiakasta, joista vuodenvaihteessa 40 000 matkaa. Venäjän ja Suomen välinen junamatkailu on tänä vuonna kasvanut 23 %.

JULKAISTU 11.12. 2017

Sivu päivitetty: 23.2.2018

Raideliikenteen tulevaisuus