Oppositio jättää yhteisen välikysymyksen raideliikenteestä ja omistajaohjauksesta

Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä, Perussuomalaisten eduskuntaryhmä, Vihreä eduskuntaryhmä, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, Ruotsalainen eduskuntaryhmä ja Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä jättävät yhteisen välikysymyksen raideliikenteestä sekä valtion omistajaohjauspolitiikasta keskiviikkona.

Eduskunnassa käytiin läpi liikenne- ja viestintäasioita osana eduskunnan budjettikäsittelyä tiistaina.

- Valitettavasti tämänkään keskustelun aikana eduskunta ei saanut riittäviä vastauksia liittyen Suomen raideliikenteen tulevaisuuteen sekä hallituksen VR:n kohdalla harjoittamaan omistajaohjaukseen. Tämä jokaiseen suomalaiseen vaikuttava asia on käytävä eduskunnassa avoimesti läpi, tiedotteessa todetaan.

Tiedotustilaisuus välikysymyksestä pidetään Helsingin rautatieasemalla keskiviikkona.

Hallitus on tuomassa Suomeen ns. Britannian mallia, joka on johtanut vakaviin ongelmiin maan rautatieliikenteessä. Ammattiliittojen johtajat ovat kysyneet, onko hallituksen tarkoitus näivettää Suomen rautatieliikenne.

Omistajaohjauksen ykkösvirkamiehen Eero Heliövaaran mukaan esillä ollut kilpailuttamismalli voisi viedä VR:n omistaja-arvosta satoja miljoonia euroja eli kaikkien suomalaisten yhteistä omaisuutta siirtyisi todennäköisesti ulkomaalaisille suuryrityksille.

Europarlamentaarikot Merja Kyllönen (vas.) ja Sirpa Pietikäinen (kok.) ovat kiistäneet hallituksen väitteen, että EU vaatisi kilpailuttamaan rautateiden henkilöliikenteen. Kyllösen mukaan lypsävän lehmän voi ampua vain kerran ja Pietikäisen mielestä raideliikenteen kilpailuttamisesta on tulossa uusi hallintarekisteri.

JULKAISTU 26.9. 2017

Sivu päivitetty: 24.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus