Näin Ruotsissa: Rautateiden kilpailutus maksanut valtiolle miljardeja kruunuja

Kauppalehti kertoi taannoisessa artikkelissaan, että vapaan kilpailun lipunkantajana tunnettu Ruotsi on maksanut kovan hinnan rautatiemarkkinoiden vapautumisesta. Lehti käyttää lähteenä Dagens Nyheteriä.

Lehden mukaan asiasta on tehnyt lukuisia selvityksiä Ruotsin eduskunnan alainen tarkastusvirasto Riksrevisionen. Päivälehti Dagens Nyheterin tekemän yhteenvedon mukaan kilpailuttaminen on maksanut Ruotsille "miljardeja" kruunuja, satoja miljoonia euroja.

- Iso hintalappu johtuu Riksrevisionenin mukaan lähinnä siitä, että hallitukset eivät ole tehneet uudistuksista riskianalyysejä eivätkä yleensäkään seuranneet kunnolla tai ollenkaan uudistusten toteuttamista.

- Tarkastusvirasto on tutkinut erityisesti rautatieliikenteen, apteekkitoiminnan ja sähkömarkkinoiden sekä telekom- ja pelimarkkinoiden avaamista kilpailulle.

- Esimerkiksi rautatieliikenteessä uudistus on johtanut tyhjien junien rahtaamiseen edestakaisin, mikä viraston selvitysten mukaan on maksanut valtiolle viisi miljardia kruunua, noin 550 miljoonaa euroa. Rautateiden ylläpito on taas kärsinyt siitä, että rata- ja myöhästymismaksut on määrätty liian alhaisiksi.

Sivu päivitetty: 24.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus