Ministeri Berner ei usko valtion tilaamiin kilpailutusselvityksiin

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ei anna arvoa valtion tilaamille asiantuntijaselvityksille rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamisesta. Hän kommentoi asiaa HS:lle.

- En usko Boston Consulting Groupin lopputulemiin niillä tiedoilla ja toimeksiannolla, mitkä heillä oli.

HS:n saama Boston Consulting Groupin (BCG) laaja selvitys toteaa, että liikenneministeriön tavoitteet halvoista lipuista ja junamatkailun lisääntymisestä uhkaavat jäädä pelkiksi toiveiksi. Ylen ensimmäisenä uutisoimaa selvitystä on kommentoinut Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki Raidepuolueelle.

- Nyt olisi syytä viheltää peli poikki ja aloittaa mietintä puhtaalta pöydältä.

HS toteaa, että taustaselvitykset antavat uudistuksen vaikutuksista paljon karumman kuvan.

- BCG:n mukaan junaliput todennäköisesti kallistuisivat ja valtion budjetin kannalta uudistuksen vaikutukset olisivat negatiiviset. Sellaisenaan toteutettuna uudistus toisi vuotuiset 30–45 miljoonan euron lisäkustannukset, ja neljään osaan pilkotun VR:n osingonmaksukyky Suomen valtiolle heikkenisi. Ilman investointeja uuteen kalustoon ja raiteisiin, junaliikenne ei vilkastuisi eikä reittejä tulisi lisää.

- Lisäksi VR:n velvoiteliikenteen 20 miljoonan euron tappiot siirtyisivät kilpailun myötä joko liikenneministeriön kontolle tai lippujen hintoihin.

JULKAISTU 1.9. 2017

Sivu päivitetty: 24.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus