Miljardiyhtiöt tulossa Suomen rautateille

Suomen rautateiden henkilöliikenteestä on kiinnostunut lukuisia kansainvälisiä jättitoimijoita, jotka osallistuivat hallituksen järjestämään infotilaisuuteen Helsingissä viime viikolla.

RATP DEVin liikevaihto on noin 5 miljardia euroa ja se toimii 15 maassa lähinnä bussi-, raitiovaunu- ja metroliikenteessä. Junia se operoi Italiassa ja Etelä-Afrikassa.

Arriva operoi 14 maassa Euroopassa. Junia sillä on Yhdistyneissä Kuningaskunnissa, Tanskassa, Ruotsissa, Puolassa, Portugalissa, Tsekissä ja Alankomaissa. Se on Deutsche Bahnin tytäryhtiö. Arrivan liikevaihto on noin 5 miljardia euroa.

MTR:llä on juna- ja metroliikennettä Hong Kongissa, Kiinassa, Ruotsissa, Yhdistyneissä Kuningaskunnissa ja Australiassa. Liikevaihto noin 5 miljardia euroa.

Keolis toimii 16 maassa. Junaliikennettä sillä on mm. Saksassa ja Yhdysvalloissa. Sen enemmistöomistaja on Ranskan valtiollinen rautatieyhtiö. Liikevaihto noin 5 miljardia euroa.

Transdev operoi 19 maassa. Sillä on junaliikennettä Ranskassa, Saksassa, Belgiassa, Uudessa Seelannissa ja Yhdysvalloissa. Yhtiön liikevaihto on noin 7 miljardia euroa.

Go-Ahead liikennöi busseja Yhdistyneissä Kuningaskunnissa ja Singaporessa. Se on voittanut kolme rautatiesopimusta Saksassa. Sen liikevaihto on noin 4 miljardia euroa.

National Expressillä on junaliikennettä Yhdistyneissä Kuningaskunnissa ja Saksassa. Lisäksi se liikennöi busseja Espanjassa, Marokossa, Yhdysvalloissa ja Bahrainissa. Liikevaihto noin 2 miljardia euroa.

First harjoittaa juna- ja bussiliikennettä Yhdistyneissä Kuningaskunnissa sekä bussiliikennettä Yhdysvalloissa. Sen liikevaihto on noin 6 miljardia euroa.

Trenitalia toimii Italian ja Yhdistyneiden Kuningaskuntien junaliikenteessä. Liikevaihto noin 5 miljardia euroa.

Serco on monialayritys, joka operoi mm. Dubain metroa ja Tukholman saaristolaivoja. Sen liikevaihto on noin 3 miljardia euroa.

Vertailun vuoksi VR Groupin liikevaihto on 1,2 miljardia euroa.

JULKAISTU 11.10. 2017

Sivu päivitetty: 20.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus