Metro mullistaa lännen bussilinjat

Joukkoliikenneyhteydet muuttuvat ratkaisevasti Helsingin kantakaupungin länsipuolella keskiviikkona, kun Etelä-Espoon ja Lauttasaareen bussit kulkevat uusilla reiteillä heti aamun liikenteen alusta asti. Uudistuksen vaikutukset ulottuvat Espoossa rantaradan tuntumaan ja osin sen pohjoispuolelle. Kauniaisten, Kirkkonummen, Kuusisaaren ja Lehtisaaren bussilinjoihin tulee muutoksia.

HSL:n tiedotteen mukaan muutoksen myötä bussit siirtyvät ajamaan liityntäliikennettä asemille metron läntisellä osuudella, aivan kuten Itä-Helsingissä jo 1980-luvulta asti. Bussilinjaston muutos on suurin Helsingin seudulla tehty sitten kantametron liikenteen käynnistymisen ja uudistus vaikuttaa yli 200 000 ihmisen joukkoliikenneyhteyksiin.

Espoossa aiemmin Kampin terminaaliin kulkeneet bussilinjat saavat päätepysäkkinsä Matinkylästä tai Tapiolasta, josta matkat kohti Helsingin kantakaupunkia jatkuvat metrolla.

Espoossa muutoksia tulee sisäisiin yhteyksiin. Etenkin metron ja rantaradan väliset poikittaisyhteydet paranevat. Uudistus vaikuttaa osaan Kauniaisissa palvelevista bussilinjoista.

Suurin vaihtopaikka Espoossa on Matinkylän bussiterminaali, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kauppakeskus Ison Omenan ja metroaseman kanssa. Tapiolassa taas on käytössä väliaikaisjärjestelyjä. Kävelymatkat metron ja bussien välillä ovat tavanomaista pidempiä kunnes Tapiolan uusi bussiterminaali valmistuu alkuvuodesta 2019.

Lauttasaaressa kaikki bussilinjat kulkevat joko Lauttasaaren metroasemalle tai sen kautta. Saarelta säilyy vaihdoton yhteys bussilla Erottajalle ja Ruoholahteen. Bussilinjat uudistuvat Lehtisaaressa ja Kuusisaaressa.

Kirkkonummelta nykyisin Kamppiin kulkevat bussilinjat saavat metron liikennöintiaikaan uuden päätepysäkkinsä Matinkylän bussiterminaalista.

Yöbussiliikenne Etelä-Espoon suuntaan kulkee edelleen Kampin terminaalista metron liikennöintiaikojen ulkopuolella.

HSL järjestää opastusta uuden bussilinjaston aloittaessa 3.–4.1. ja lisäksi koulujen alkamisen yhteydessä 8.–9.1. Opastajat ovat paikalla Tapiolassa, Matinkylässä, Niittykummussa, Lauttasaaressa ja Kampissa kello 6.30–18.30 ja he auttavat uusien bussilinjojen löytämisessä.

Lisäksi HSL:n joukkoliikennesuunnittelijoita on tavattavissa 3.1. ja 8.1. kello 6.30–18.30 Tapiolan, Matinkylän, Niittykummun ja Lauttasaaren metroasemilla. He ovat paikalla vastaamassa matkustajien kysymyksiin uusista bussilinjoista. Infopisteet sijaitsevat metroasemien lippuhalleissa, Lauttasaaressa kauppakeskuksen puoleisessa lippuhallissa.

Uuden bussilinjaston mukainen liikenne alkaa keskiviikkona 3.1. aamuliikenteestä alkaen. Reitit ovat uusia matkustajille ja linja-autojen kuljettajille.

- Tästä syystä matkantekoon kannattaa varata hieman tavanomaista enemmän aikaa, vaikka pyrimme siihen että liikenne toimii alusta alkaen suunnitellun sujuvasti.

- Uuteen reittiin kannattaa tutustua jo etukäteen esimerkiksi Reittioppaan avulla. Lisäksi tietoa bussilinjojen muutoksista on koottu kattavasti HSL:n verkkosivuille. Tämän lisäksi kaikkiin muutosalueiden kotitalouksiin jaettiin joulukuussa bussilinjaston muutoksesta kertova lehti, jota on jaossa HSL:n opastuspisteissä.

Sivu päivitetty: 23.2.2018

Raideliikenteen tulevaisuus