Liittojohtaja: VR:n hyvästä tuloksesta osa kuuluu työntekijöille

Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki arvioi Veturimies-lehden kolumnissaan, että pääasiassa vientiliittojen palkkaratkaisut näyttävät kovin vaikeasti tulkittavilta.

- On yleiskorotusta ja työantajan päättämää tai erikseen sovittavaa paikallista erää, mutta ilmeisesti 1,6 % vuodessa eli yhteensä 3,2 % niin, että palkkataulukoiden yleiskorotukset olisivat vuosittain prosentin molemmin puolin.

Kuljetusliitoista Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sekä Posti ja logistiikka-alan unioni PAU ovat sitoneet ennakolta palkankorotukset vientialojen keskiarvoon. Suomen Merimies-Unioni SMU neuvottelee erikseen tammikuussa. Ilmailualan Unioni IAU on koko syksyn neuvotellut pääsemättä sopuun. Sopimus päättyi 15.11.2017 ja neuvotteluja vauhditetaan ylityökiellolla.

- Lakkoon ja sitä kautta valtakunnansovittelijalle ei IAU:lla näytä olevan suurta kiirettä toisin kuin matkailu ja ravintola-alalla, jossa työantajaliitto Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa julisti työsulun, jotta pääsee pakkosovitteluun.

- Työnantajapuolella ollaan ilmeisen voimakkaasti hirttäydytty tähän teollisuuden tekemään 3,2 prosenttiin ja valtakunnansovittelija vahtii maksimitasona mitä palkansaajalle voidaan maksaa, meni alalla taloudellisesti kuinka hyvin tahansa.

Palomäki muistuttaa, että rautateillä menee taloudellisesti hyvin.

- VR tekee kaikkienaikojen liikevoiton tänä vuonna ja saa nähdä ollaanko yhtiössä sitä mieltä, että kasvusta ja voitosta ei kuulu mitään työntekijöille vai ollaanko reiluja ja annetaan työntekijöille jotain menestyksestä? Vai ollaanko liikkeellä taas pitkän heikennyslistan kanssa?

Rautatieliittojen sopimukset katkeavat tammikuun lopussa. Veturimiesten liitto on aloittanut neuvottelut 4.12. 2017, mutta Palomäen mukaan nähtäväksi jää, koska ne oikeasti alkavat.

- Jos ilman työtaistelutoimia halutaan selvitä, niin tammikuussa sopimuksenon synnyttävä. Jos helmikuulle mennään niin vauhdittamisen kanssa ei kannata alkaa vatuloimaan. Muuten tuijotellaan toisia silmiin vielä juhannuksena.

JULKAISTU 4.12. 2017

Sivu päivitetty: 23.2.2018

Raideliikenteen tulevaisuus