Liittojohtaja: Tulevaisuuden raiteilla ei välttämättä vallitse vahva turvallisuuskulttuuri

Lähes kaikki suomalaiset ovat käyttäneet junaa, raitiovaunua tai metroa. Raideammattilaiset JHL ry:n puheenjohtajan Vesa Maurialan mukaan kuitenkin erittäin harva on tullut ajatelleeksi, kuinka monimutkaisesta kokonaisuudesta on kyse, että junat saadaan kulkemaan sekä ihmiset ja tavarat liikkumaan paikasta toiseen.

- Olemme ylpeitä siitä työstä, jota rautateiden ammateissa ammattilaiset joka päivä tekevät.

Raideammattilaiset on julkaissut videon raideturvallisuudesta, joka puhuttaa ihmisiä laajasti.

- Yleensä ihmiset kokevat, että junalla on turvallista matkustaa, ja näin se tänään on, kuten dokumentista käy ilmi.

- Raideturvallisuus ei kuitenkaan ole itsestään selvä asia. Nyt sitä uhkaavat rautateillä työskentelevien henkilöiden kelpoisuusehtojen merkittävä lieventäminen ja norminpurku.

Mauriala muistuttaa, että mikäli maan hallituksen tavoitteet toteutuvat, tulevaisuuden raiteilla ei välttämättä vallitse nykyisenlainen vahva turvallisuuskulttuuri.

- Se vaatii merkittävää alalla toimijoiden taloudellista panostusta. Ei todellakaan riitä, että alalle tulevalla yrityksellä on paperille kirjoitettu turvallisuusjohtamisjärjestelmä. Turvallisuutta raiteilla pitää päivittäin valvoa ja yritysten on jatkossa oltava valmiita satsaamaan siihen riihikuivaa rahaa.

Uusi raideturvallisuusvideo löytyy TÄÄLTÄ. Raiteilla tehtävään työhön voi tutustua TÄÄLLÄ ja junan matka Helsingistä Rovaniemelle löytyy TÄÄLTÄ.

JULKAISTU 15.11. 2017

Sivu päivitetty: 23.2.2018

Raideliikenteen tulevaisuus