Liittojohtaja: Rautateitä kehitettävä terveen kilpailun periaattein

Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki on huolissaan VR:n kohtalosta, kun hallitus myllää rautatieliikennettä. Hän kirjoittaa asiasta Veturimies-lehden kolumnissaan.

Palomäki muistuttaa rajaliikenneselvityksestä, jossa on päädytty jälleen erikoiseen ratkaisuun.

- VR:n hinnoittelusta on valitettu raja-asemien vaihtotöiden tarjoamisessa muille operaattoreille ja Liikenne- ja viestintäministeriö asetti selvityshenkilön. Tässä monitoimijaongelmaa lähdetään ratkaisemaan valtiollistamisella ja käytännössä rakentamaan ratapihoista monopoleja niin, että Liikennevirasto kilpailuttaa vaihtotyöt, jossa kaikille tarjotaan samaan hintaan palvelua, jonka käytännössä kaikki operaattorit ovat pakotettuja ostamaan.

Palomäki kertoo, että henkilöliikenteen alueellisia monopoleja kutsutaan käyttöoikeussopimuksiksi ja suunnitteilla olevia ratapihojen vaihtotyömonopoleja etusijajärjestykseksi.

- LVM:n rakkaalla lapsella näyttää olevan monta nimeä. Niin mielelläni näkisin, että rautateitä kehitettäisiin markkinatalouden näkökulmasta. Luotaisiin edellytyksiä terveelle kilpailulle, monitoimijaympäristölle ja liikenteen kasvulle sen sijaan että keskitytään siihen, että päästään maailmanhistoriaan 2000-luvun suurimpana sosialisoijana. Kaikki toimet mitä tehdään viittaa VR:n poistamiseen rautatiekartalta.

JULKAISTU 10.12. 2017

Sivu päivitetty: 23.2.2018

Raideliikenteen tulevaisuus