Liittojohtaja rautateiden kilpailutusmallista: Sipilän hallitus ei aja suomalaisten etuja

Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki muistuttaa veturimies-lehdessä, että syksy lähti dramaattisesti liikkeelle liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) ilmoitettua VR:n pilkkomisesta ja nopeutetusta raideliikenteen kilpailutuksesta.

- Jotenkin tragikoomista oli, että edellisellä viikolla iloittiin VR:n ennätystuloksesta. Niin liikevaihto kuin liikevoitto olivat vihdoinkin kasvussa. Hetken jo kuviteltiin, että negatiivinen kierre vähän helpottaisi, mutta toisin kävi.

Palomäki muistelee liiton poliittista mielenilmausta, joka pysäytti maan junaliikenteen reiluksi vuorokaudeksi.

- Julkisuus ja kansalaiskeskustelu ovat varmasti yksi keskeisiä poliittisen mielenilmaisun tavoitteita ja me saatiin kohtuullisen hyvin viestimme läpi. Meidän pääviestiksemme mediassa muotoutui, ettei tässä Bernerin junanryöstössä ole kansantaloudellisesti mitään tolkkua.

- Luulen että se tavoitti ihmiset hyvin, vaikka moni media väänsi tämän kilpailun vastustamiseksi. Mutta joka tapauksessa keskustelua syntyi, ja alkoi liikkua huhuja, että olisi olemassa vahvasti salaiseksi luokiteltuja selvityksiä, jotka tukevat meidän viestiä.

Palomäki kertoo, että Yle ja Hesari saivat sitten kaivettua kaksi selvitystä syvältä omistajaohjausyksikön kassakaapista julkisuuteen.

- Ne tylyttivät aika perusteellisesti tätä Bernerin mallia. Johtopäätökset olivat lähes täysin päinvastaiset kuin millä tätä suomalasille markkinoitiin. Minun luottamukseni poliittiseen päätöksentekoon sai vakavan vaurion.

- Esitellään vaan ne tilaustyöselvitykset, jotka ohuesti tukevat omaa maailmakuvaa ja salataan loput. Vaikea on sanoa kenen etuja Sipilän hallitus ajaa, mutta helppo on sanoa, ettei suomalaisten etuja.

(Kuvassa Tero Palomäki lehdistötilaisuudessa Anne Bernerin kanssa. Kuva Pekko Oksanen.)

JULKAISTU 14.9. 2017

Sivu päivitetty: 24.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus