Lehti: VR:n pilkkominen etenee vähin äänin

Taloussanomat kertoo laajassa artikkelissaan, että VR-yhtymää valmistellaan pilkkomiseen.

- VR-yhtymän taseita järjestellään jo täyttä häkää uusiksi yhtiön suunnitellun pilkkomisen varalle. Rautateiden kilpailun avaamista valmistelevien työryhmien johdosta siivottiin pois toisinajattelijat.
VR piti elokuun loppupuolella ei-julkisen ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa se päätti yhtiön pääomien vapauttamisesta tulevaa käyttöä varten. Yhtiökokous, eli valtio-omistaja, päätti purkaa yhtiön vararahaston ja siirtää sen 524,8 miljoonaa euroa sidottua pääomaa niin kutsuttuun sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

- Takana on kuitenkin liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) ajama päätös VR:n purkamisesta ja henkilöraideliikenteen avaamisesta kilpailulle.

Lehti muistuttaa, että valtionyhtiö jaetaan neljään osaan: kalustoyhtiöön, kiinteistöyhtiöön, kunnossapitoyhtiöön sekä varsinaista liiketoimintaan tekevään yhtiöön. Hallitus päätti asiasta elokuussa, alustavasti jo talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa huhtikuussa.

Lehden mukaan VR ei tiedottanut asiasta, vaikka suuresta järjestelystä yhtiön tilinpidossa.

- Yhtiökokouksen asialista ja päätökset eivät ole julkisia. Tässä pyydämme siis kääntymään omistajaohjauksen puoleen, yhtiöstä viestitettiin.

Lehti kertoo, että valtioneuvoston omistajaohjausyksikkö on ollut Bernerin kanssa eri mieltä siitä, miten ja missä tahdissa kilpailua tulee avata. Rahaston purkamisesta on päättänyt omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk.).

(Kuva: Sakari Piippo)

JULKAISTU 18.9. 2017

Sivu päivitetty: 20.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus