Junaperformanssi: Sadat hämäläiset vaativat ohikiitävien junien pysähtymistä

Hämäläiset pyrkivät taiteen keinoin helmikuisena pakkasiltana muistuttamaan VR:lle, että he toivovat kaikkien junien pysähtyvän Toijalassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Tapahtuman järjestäjiin kuuluva Mirva Harju on tyytyväinen.

- Ihmisiä oli paikalla paljon enemmän kuin osasin odottaa. Näytti siltä, että osallistujia olisi ollut yli 200 Hämeenlinnassa.

- Tapahtumasta jäi tosi positiivinen fiilis! Oli eläkeläisiä, opiskelijoita, perheellisiä ja koirallisia - junavuorojen karsiminen on koskenut kaikkia. Asia yhdistää hämeenlinnalaisia.

Harjun mukaan tapahtuman tarkoituksena oli saada Hämeenlinna näkyväksi, että me edelleen asumme täällä, vaikka junat suhaa ohi tyhjien laiturien Hämeenlinnassa.

- VR on saanut meidät näyttämään kuolleelta kaupungilta. Joten ajattelin, että on parempi tuoda elämää laiturille.

- Alun perin halusin, että käännetään tämä kurja tilanne jotenkin positiiviseksi. Mulle oli tärkeää, että tämä ei ollut mielenosoitus banderolleineen, iskulauseineen ja kananmunineen vaan performanssi - taiteen kautta positiivisesti hämeenlinnalaiset yhdistivät voimansa.

Harju sanoo, että viestinä on saada IC-junat pysähtymään kerran tunnissa.

- Kuten ennen kesän junavuorojen pysähdyksien vähentämistä.

- Yksin valittamalla ja jupisemalla muutosta ei saada aikaan. Mutta ehkä 200 ihmisen palaute jo tehoaa? Lisäksi Toijalassa ja Riihimäellä oli samassa performanssissa kummassakin noin 100 osanottajaa - eli yhteensä noin 400 pääradan varrella asuvan henkilön mielipide tuli perjantai-iltana julki.

Sivu päivitetty: 20.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus