"Jäämeren rata vahingoittaisi useita alueen elinkeinoja"

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Mikkel Näkkäläjärvi (sd.) toteaa Lapin Kansassa, että Jäämeren rata vahingoittaisi useita alueen elinkeinoja ja vauhdittaisi ilmastonmuutosta.

- Suhtaudun Jäämeren ratahankkeeseen kriittisesti, koska sen seuraukset saamelaisten perinteisille elinkeinoille ja ilmastonmuutoksen torjumiselle olisivat vakavat. Jäämeren rata on pohjimmiltaan arktista öljynporausta edistävä hanke. Jos haluamme torjua ilmastonmuutosta, emme voi olla lisäämässä öljynporausta etenkään arktisella alueella.

Näkkäläjärven mukaan ratahankkeen kannattavuutta on epäilty laajasti. Tuomas Kiisken viimevuotisessa väitöskirjassa todetaan, että Koillisväylän rahtiliikenne Euroopan ja Aasian välillä tulee olemaan vähäistä vielä pitkän aikaa. Näkkäläjärvi viittaa lehdessä konsulttiyhtiö Rambollin rataselvitykseen, jonka mukaan "kokonaisuutena ratayhteyttä voidaan pitää tiedossa olevaan kuljetustarpeeseen nähden hyvin kustannustehottomana".

- Kolmelle miljardille eurolle löytyy varmasti muutakin käyttöä kuin huonosti kannattava, ilmastonmuutosta vauhdittava ja saamelaisten perinteistä elämäntapaa haittaava ratahanke.

JULKAISTU 11.3. 2018

Sivu päivitetty: 20.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus