Helsinki myllää raitiolinjastonsa

Helsingin raitiolinjaston uudistus tulee voimaan maanantaina 14. elokuuta. Silloin muuttuvat linjojen 1, 2, 3, 7 ja 9 reitit. Lisäksi joidenkin linjojen aikatauluihin tehdään muutoksia.

Raitiovaunut saavat tämän vuoden aikana lisäksi käyttöönsä kaksi uutta katuosuutta: raitiovaunu 3 alkaa kulkea Reijolankadun uutta rataa Laaksossa ja linja 9 Välimerenkatua pitkin Jätkäsaaressa. Molempia ratoja rakennetaan kesän aikana.

Uuden linjaston suunnittelun lähtee siitä, että tärkeimmille yhteysväleille muodostuu tiheä ja säännöllinen raitioliikenteen vuoroväli kahden linjan yhdistelmänä. Tämä parantaa raitioliikennettä esimerkiksi Töölön ja Sörnäisten välillä, kun linjat 1 ja 8 kulkevat Helsinginkatua pitkin noin 5–6 minuutin yhteisellä vuorovälillä.

Samalla tavoin kahden linjan yhdistelmät muodostavat hyvän ja tiheän palvelutason esimerkiksi Töölön ja keskustan välille, Eiran ja keskustan välille, Jätkäsaaren ja keskustan välille sekä Mannerheimintielle ja Hämeentielle.

Uudistukset jatkuvat

Raitiolinjaston uudistukset jatkuvat tämän vuoden jälkeen sitä mukaa kuin uusia rataosuuksia valmistuu. Linja 6 jatkuu eteläpäässään Hietalahdesta edelleen Telakkarantaan. Linja 9 taas jatkuu Ilmalaan ja Jätkäsaaren raitiolinjasto täydentyy lopulliseen muotoonsa 2020-luvun alussa. Raitiovaunut liikennöivät ensi vuosikymmenellä Kalasatamaan. Linjastoa suunnitellaan parhaillaan.

Raitioliikenne laajenee kantakaupungin ulkopuolelle, kun Raide-Jokeri -pikaraitiotietä aletaan rakentaa Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille lähivuosina. Keskustan ja Laajasalon välisestä raitioyhteydestä, Kruunusilloista, on tehty rakentamispäätös.

Helsingin raitioliikenteen matkustajamäärät ovat olleet viime vuosina hienoisessa kasvussa. Raitioliikenteen linjastosuunnitelman tekeminen aloitettiin vuonna 2013. HSL:n hallitus hyväksyi suunnitelman toukokuussa 2015.

Raitiolinjaston muutokset pähkinänkuoressa

• Linjojen 1, 2, 3, 7 ja 9 reitit muuttuvat. Linjojen 7A ja 7B sekä 2 ja 3 muodostamat renkaat puretaan, ja kaikki linjat saavat alku- ja päätepisteensä.

• Linja 1 alkaa kulkea päivittäin, ja sen reitti muuttuu. Samalla Töölön ja Sörnäisten välillä kulkee raitioliikennettä entistä tiiviimmin.

• Linja 9 ei enää aja Länsiterminaalille vaan Jätkäsaaren Saukonpaateen. Linja 7 alkaa kulkea keskustasta Länsiterminaalille linjan 9 nykyistä reittiä.

• Töölön Runeberginkadulla kulkevat raitiovaunut kulkevat Kampin sijaan Lasipalatsille Arkadiankatua pitkin.

• Linjojen aikataulujen suunnittelussa pyritään luomaan kantakaupungin pääkaduille kahden linjan yhdistelmänä tiheät ja säännölliset 5–6 minuutin vuorovälit.

(Kuva: Kalle Id)

Sivu päivitetty: 20.3.2018

Raideliikenteen tulevaisuus