Matkustajamäärät

Suomalaiset pitävät raiteista! Raideliikenteen suosio on kasvanut tasaisesti. Tällä hetkellä tehdään vuosittain vajaat 70 miljoonaa matkaa rautateitse, kun vastaava luku vuonna 2001 oli 55 miljoonaa matkaa. Jos lasketaan mukaan metro- sekä raitiotieliikenne tehdään jo melkein 190 miljoonaa matkaa vuodessa.

Varsinkin rautateiden osalta uutta kasvua onhaettava nyt niin, että juna pärjää yhä kovenemassa kilpailussa. Metro- ja raitiotieliikennettä kehitetään pääkaupunkiseudulla vahvasti, ja myös Tampere ja Turku suunnittelevat uusien raitioteiden rakentamista. Raideliikenne kiinnostaa suomalaisia – ja me ymmärrämme miksi!

Vaikka suomalaiset mieltävät vain yhden operaattorin suomalaisille raiteille, on toimijoita kuitenkin useampia. Pitkän matkan henkilöliikennettä ajaa tällä hetkellä vain VR. Sen sijaan tavaraliikenne on avattu Eu:n rautatiepakettien mukaisesti kilpailulle, ja operaattorina on VR:n lisäksi myös Fenniarail Oy ja Ratarahti Oy. Helsingin seudun paikallisjunaliikenteessä operoi myös Helsingin seudun liikenne (HSL) –kuntayhtymä, ja Helsingin raitioteitä ja metroa operoi Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL.

(Miljoonaa matkaa)

Kotimaan raide- ja linja-autoliikenteen matkustajat  - miljoonaa matkaa

Lähde: Tilastokeskus

Lähde: Tilastokeskus (Miljoonaa matkaa)

(Miljoonaa matkaa)

(Miljoonaa matkaa)

Joukkoliikenteen ja henkilöautoliikenteen suhde on pysynyt vakaana 2000-luvulla. Suuria muutoksia ei ole havaittavissa eri joukkoliikennemuotojen käytössä.

Liikenneviraston tilastot

Kauko- ja lähiliikenteessä on matkustettu suhteellisesti miltei yhtä innokkaasti vuosien 2006-2014 välillä. Kaukoliikenteen osuus on vaihdellut 79,1-77,4% välillä. Henkilöliikenteessä matkan keskimääräinen pituus vuonna 2014 oli 56,8km.1

(Miljoonaa matkaa)

Rautateiden palvelut verkossa

Rautatiet ovat tulevaisuuteen katsova liikennemuoto ja sen palvelut ovat myös verkossa. Se myös on houkuttanut erilaisia ohjelmiston valmistajia tuottamaan aplikaatioita verkkoon. Junat myös tarjoavat matkustusmukavuuteen liittyviä palveluita verkossa ja junaverkkona.

Muutama esimerkki aplikaatioista:
Junat kartalla palvelusta näkee, missä kohdissa Suomen rataverkossa kullakin hetkellä kulkee junia. Hyödyllistä tai ei, ainakin siitä näkee, että raiteilla tapahtuu.
On Timely on HSL:n reittiopas, josta näkee pysäkkikohtaisen saapumisajan junille.

 1 Luettu 31.7.2015

Sivu päivitetty: 24.1.2018